Värmepumpar: brett utbud av allternativ

Enkelt uttryckt fungerar värmepumpar med omgivande värme. Detta är tillgängligt överallt och framför allt gratis från grundvatten, mark eller omgivande luft.

Den vanliga jämförelsen med kylskåpet är fortfarande i princip giltigt. Men nuförtiden kan tekniken för moderna värmepumpar inte längre jämföras med standardkylskåp:

  • Värmepumpar finns med en effekt på upp till hundraåttio kW (detta motsvarar tjugo till trettio hus). Som ett resultat sträcker sig prestanda från enfamiljshus till stora industrianläggningar.
  • Dessutom har värmepumpar komplexa kontroller. De är anslutna till Internet, kan använda väderprognoser och kan också kontrolleras på distans via smartphone.
  • Modulera värmepumpar, dvs de producerar bara den värme som för närvarande behövs i byggnaden.
  • De flesta värmepumpar, särskilt luftkällans värmepumpar, har en extra fördel som blir allt viktigare: bekväm rumskylning på sommaren. Kylning kommer att bli en integrerad del av byggtekniken. Inom detta område är kombinationer med fotovoltaik och komfortventilation också mycket intressanta.

Luftvärmepumpar har varit en trend i flera år. Fördelen med detta är tydlig: merkostnader för dyra jordarbeten elimineras helt.
På grund av det rika utbudet av möjligheter måste följande frågor klargöras i förväg:

  • Vilken värmekälla finns tillgänglig?
  • Vilken omgivningsvärme vill jag använda?
  • Vilka temperaturer måste jag generera med?

Värmepumpar fungerar mest effektivt när de måste generera lägsta möjliga temperaturer. Det betyder att hon känner sig väldigt bekväm i samband med golvvärme. Men det finns också högtemperaturversioner som är idealiska för hygienisk beredning och renovering av varmt vatten.
Det viktigaste är råden i förväg, för vilka det är bäst att konsultera en expert. Låt oss som specialister stödja dig när du väljer rätt energikälla för din värme- och inomhusklimatlösning. Vi installerar din bergvärme i Stockholm enkelt och säkert, kontakta oss!