Spara med bergvärme

Geotermiska borrhål – spara med geotermisk sond och värmepump

I hela Stockholm är vi specialist på rådgivning, planering och utförande av borrhål till bergvärme, detta med hjälp av saltlösning och vattenvärmepumpar. Genom att installera geotermiska prober och använda värmepumpar använder du jordens outtömliga värme.

Geotermiska prober är särskilt miljövänliga och passar också för husägare med en ganska liten tomt. En korrekt dimensionerad geotermisk sond i kombination med en effektiv värmepump hjälper dig att spara på uppvärmningskostnaderna. Jämfört med en elektrisk lagringsvärmare sparar en geotermisk värmepump cirka tre fjärdedelar av energin.

En jordprob består av två U-formade rörslingor gjorda av ett stabilt plaströr – fyra rör per jordprob. För att skapa ett, borra först ett vertikalt hål. Sedan sätts proberna in och vatten pumpas genom dem, vilket vanligtvis berikas med frostskyddsmedel (denna blandning kallas saltlösning). Vätskan, som extraherar värme från golvet, överförs sedan till byggnadens värmepump via ett grenrör.

Så snart vätskan har avgivit det absorberade värmet, flyter den tillbaka till plaströren och processen upprepas i en stängd krets.

Temperaturen i marken ökar med cirka en grad Celsius var trettionde meter och från ett djup på cirka tio meter förblir temperaturen nästan konstant året runt – det är därför den geotermiska sonden är särskilt effektiv på vintern vid låga temperaturer.

Vi installerar gärna din bergvärme om du bor i och runt Stockholm. Det är en bra investering. Kontakta oss!