Min värmepump – ett tekniskt mirakel

Geotermisk värmepump med djupborrning

Att välja rätt uppvärmningsform varierar mycket från hus till hus. Passiva hus klarar sig utan ett dyrt värmesystem, så mitt tips: Isolera, isolera, isolera. Med god planering kan gamla hus också isoleras. I min gamla bondgård kunde jag minska min energiförbrukning till mindre än en fjärdedel genom att använda cellulosaisolering för att isolera taket (ca 35-45 cm) och på ytterväggarna (ca 25 cm). Men jag kan inte klara mig utan att värma heller. Mina överväganden varierade från vedpannor till pelletspannor och värmepumpar.

I enlighet med värmesäsongen och driftsättningen av min värmepump för några dagar sedan kan jag berätta om de första upplevelserna med min nya stora ”låda”. Från utsidan är det egentligen bara en låda med vita metallplåtar. Tillverkaren gav det några kurvor och fick ett designpris för det. Efter att värmepumpen har fått ta ut sin existens i en liten kammare, bryr jag mig inte riktigt hur den ser ut, för den handlar om dess inre funktion och det imponerade verkligen på mig.

Vad är en värmepump och hur fungerar den?

Var och en av oss har en värmepump hemma, de flesta av oss är nog inte ens medvetna om det. Ett kylskåp är också en värmepump, men vi använder inte värmen utan kylan.

På sommaren värmer solen jorden under våra fötter, luften och även grundvattnet och dessa tre värmekällor (geotermisk energi, luft eller vatten) kan också användas för uppvärmning. Från ett visst djup (cirka 1,5 m) har jorden en konstant temperatur på cirka 11 grader. Vi har använt geotermisk energi i källare och särskilt i vinkällare i generationer – svalt på sommaren och relativt varmt på vintern.

Men hur blir värmepumpen sval 11 grader till värme? Det använder ett fenomen som vi alla känner från att duscha eller bada. Innan vi torkar är det kallt. Vattnet på vår hud avdunstar, vilket skapar avdunstningskylning. En flytande blandning indunstas med hjälp av en kompressor och komprimeras sedan. Detta ökar temperaturen och kan överföras till värmekretsen eller varmvattensbehållaren. Arbetsvätskan dekomprimeras igen och avsevärt kallare på grund av värmeextraktionen. Min värmepump använder geotermisk energi.

Är en värmepump rätt för mig?

Eller för att uttrycka det på ett annat sätt, har en värmepump någon mening i mitt hus och i så fall vilken? En tydlig värmematris har skapats för att visa vilken typ av värme som är meningsfull i vissa byggnader. Om radiatorer installeras i mitt hus måste en värmepump höja temperaturnivån relativt högt, vilket sänker prestandakoefficienten. Detta kan gå så långt att det måste värmas upp rent elektriskt och sedan ökar värmekostnaderna enormt. En värmepump är inte meningsfull i alla hus. I byggnader med god isolering och låg temperaturuppvärmning kan en värmepump övervägas.

Luft, vatten eller geotermisk energi?

Jag stod framför denna fråga mycket länge. Grundvattenvärmepumpar är inte möjliga på alla platser och i mitt fall skulle det ha varit mycket komplicerat att använda.
Det enda argumentet som skulle ha talat för en luftkällvärmepump i mitt fall är det något lägre inköpspriset. Efter mycket fram och tillbaka bestämde jag mig för den något dyrare varianten av geotermisk energi med djupborrning. Ett beslut som jag i efterhand är mycket glad av flera anledningar.

Luftvarianten är betydligt mer ineffektiv, för när det är riktigt kallt ute och under noll behöver mitt hus också det mesta av värmeenergin. Marken har en mycket mer konstant temperatur än luften. Med en luftvärmepump, som ett luftkonditioneringssystem, har du en utomhusenhet med fläkt.
Sammanfattningsvis vill jag säga att uppvärmning är en investering i framtiden. Därför är det bättre att ta längre tid att få bra och oberoende råd. Jag är mycket nöjd med min första erfarenhet och trodde inte att min uppvärmning skulle fungera så bra och effektivt. Lyckligtvis valde jag inte den billigare luftvarianten, ett beslut som kan ha irriterat mig i årtionden.